Mineralolje med svovel,  Mugg, midd, hovskjegg,  Rimkert

Mugg, midd og mas

Alle som har hester med mye hovskjegg kjenner til problemene som følger. Jeg har kjempet mot mugg siden jeg kjøpte Rimkert, og når han attpåtil i vinter plutselig fikk skallete flekker på bena, så fikk jeg panikk! Så jeg tenkte å skrive litt om mine erfaringer og hvordan jeg har håndtert det.
Frieseren har som kjent veldig tett med hår på bena, og mye muffins kan skje godt skjult i hovskjegget om man ikke passer på.
Da jeg fikk han, hadde han litt mugg, men ikke noe voldsomt. jeg ville likevel ha det helt bort, da jeg er perfeksjonist er det bare det som er godt nok! Jeg prøvde alle de vanlige tinga, hipposan og salver og kremer, men ingenting var særlig effektift. Jeg fant en olje som heter leovet bio skin oil, som var veldig god. løsnet skorper veldig greit og det virket som muggen holdt seg borte litt etter jeg brukte den.
Men så fikk han et par skallete flekker på bena, sammen med mye hvitt flass. Da måtte jeg sterkere til verks. Jeg involverte vetrinær for å finne utav hva det var, uten å se på hesten sa han at det var en bakterieinfeksjon, basert på min forklaring. Han ba meg vaske beina med virkon hver dag i en uke, for å drepe det som var der. Dag 5 var den vanligvis rolige Rimkert, veldig vanskelig å vaske, og verget seg veldig fra å få vaska beina. Jeg tror rett og slett han var veldig sår i huden og hadde vondt, etter gjentatt vasking med desinfeksjonsmiddel. så jeg vaska han ikke de 2 siste dagene. slik så han ut stakkaren etter den siste vasken:

Ville ikke ha betfiberet sitt en gang, som han vanligvis elsker! Uansett så måtte jeg finne på noe annet. Ville jo ikke pine ham heller. Jeg involverte en annen vet, som sa at dette var sannsynligvis skabb(midd). Endelig en som ikke bare roper mugg! tenkte jeg. Jeg hadde søkt litt rundt selv og funnet frem til midler som Switch pour on og proline spray, som skal virke på parasitter og flått osv, men da jeg nevnte det for han så sa han at ingen av dem var faktisk sterke nok til å ta knekken på midden.
Da Rimkert også fikk en flekk på siden, fikk jeg enda mer panikk. Og ringte vet igjen, som var veldig overrasket siden midden, ifølge han, bare lever på hasen hos hesten, og kryper ikke over kneet. Høres ikke logisk ut, det er tross alt små dyr, som har bein, og kan krype dit det passer dem best. Han anbefalte et middel som brukes som lusekur på kyr, men denne flaska kosta over 1000 kr. Imens tok han skrapeprøve. Og jeg smørte beina og siden med diverse oljer, da jeg fikk tips om at parasitter kveles i olje. som virker logisk nok, de får jo ikke vann eller nok oksygen om de er innsmørjet i olje. Jeg frykta ringorm, men etter første besøket konstaterte vet at dette ikke dreier seg om det. Flekkene så slik ut:

Skrapeprøven var negativ for midd og et par andre parasitter de testa for (husker ikke navnene), de fant bare litt muggsopp. Oljen så ut til å hjelpe, jeg smurte i tillegg spenol på skallete hudflekker, da det var mye flass og tørr hud, men bare etter at jeg hadde desinfisert og hatt olje på i et par dager slik at midden (om det er det det er) forhåpentligvis var død.
På en Facebookgruppe for hestefolk fikk jeg tips om en gammel metode som sigøynere brukte på tinkerene sine, for å holde hovskjegget og huden der iorden. En blanding av svolvelpulver og mineralolje. De som har brukt det snakket veldig positivt om det både mot midd og mugg. Så siden jeg følte jeg var tom for alternativer, så virket dette som noe jeg måtte prøve! Jeg bestilte 1 kg svovelpulver på ebay for 140 kr. Og som mineralolje kjøpte jeg babyolje. Blandingsforholdet skulle vøre 100gr svovel til 1 liter olje. Så jeg blandet opp og rett og slett dynket bena hans i det. Han var så sølete og oljete, men etter et par dager var hovskjegget blankt, tørt og fint, og når jeg sjekka huden inni, var det jaggu meg helt fritt for flass, mugg, ja alt. det var bare ren fin hud det. Det er en uke siden og beina ser ut til å være helt mugg og middfrie. Han har enda litt håravfall (men ikke flekkvis, bare generelt håravfall på de stedene som var utsatt), men vi får se nå hvordan det går fremover.
All ære til sigøynerene! Takk!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *