Mugg, midd, hovskjegg,  Stell

Vasking og stell

De som har hatt frieser, vet godt hvor mye tid det går med på stelling og vasking, og spesielt hvis dere er som meg (perfeksjonist..), som gjerne står 6-7 timer og vasker, føner og smører det som trengs på hesten. Heldigvis ikke hver dag da (^^,)

Rimkert trenger MYE stell og vask. Fordi han er frieser, men også fordi han har bløt avføring, som setter seg nedover rumpa og halen. Jeg har prøvd alt for å få tak i tørrhøy, da jeg regner med problemet er bare at han ikke tåler ensiljasj (har prøvd kurer, probiotika, yea-sacc blandt annet, ingenting funker). Men det er umulig virker det som, staller som har pleid å fore med tørrhøy har ikke lengre på grunn av det dårlige året. Så i og med at han ikke blir fysisk påvirket av litt bløt avføring, så må jeg heller leve med det, fram til sommeren vertfall.

Så det går mye tid til halevask. Spyler halen minst en gang i uka (oftest 2) og tar en grundig halevask hver 3-4 uke ca. For å unngå at halen blir skitten så fort så fletter jeg den. Slik holder jeg halen borte fra beina også, da drit i halen altfor ofte havner på bakbeina og lager betennelser og sår hud (og skitne bein..), spesielt på innsiden av lårene der pels og hud er mye finere.

Men når man vasker halen er det viktig å føne den også! De har utrolig tett med hår også på halen, så det kan skape problemer om det er vått lenge på halerota. Så jeg føner til jeg kjenner halerota er tørr. Rimkert flasser også en del på halen så da er det enda viktigere å holde det rent og tørt.

Pga den løse avføringen så vasker jeg også ofte rumpa, og ned mellom lårene hvor væske fra avføringen renner og tørker. Mye vasking et sted = tørr og sår hud, det vet vi jo, så for å unngå tørr og sår hud i rumpa til den store beibien så smører jeg på zink salve (samme som man bruker på såre beibirumper:)), av og til også spenol litt utover lårene hvis jeg ser han er litt sår eller tørr. Zinksalven forhindrer også at ny avføring havner på huden og tørker der, da den ligger som en fin hinne på huden.

Beina til frieserne og muggen som ofte befinner seg der er et velkjent fenomen. Da Rimkert kom hadde han litt mugg, og fikk mugg veldig kjapt om han sto i gjørme eller var våt. Det tok ikke mer enn 2 timer ute på gjørmete mark en dag før muggen hadde blomstra skikkelig. Men nå er Rimkert faktisk muggfri! Eller. Han har ingen skorper eller rester etter mugg. Kan hende han har spor i huden som jeg ikke kan se.

Muggen har jeg brukt mye tid på, og hatt omslag med virkon, brukt kremer som skal hjelpe (jeg hadde på hipposan blandt annet, men dagen etter jeg hadde smørt han med det hadde han mer mugg!), pillet på skorper og ja, gjort ganske mye, uten at jeg følte at noe hjalp. Så kom svovelet! Etter den første påføring av babyolje med svovel i, så forsvant alt. ALT. Kjempedeilig. Men det var ikke slik at jeg bare klinte det på. Jeg vaska alle 4 ben HELT rene, opp hele beinet. Fønte alle 4 ben knusktørre (ja det tar veeldig lang tid.. men det er verdt det), og brukte tutflaske til å få oljeblanding helt inn til huden. Masserte godt og lot det være. Smurte overalt på føttene, opp hele foten (jeg mistenkte også midd så det var derfor jeg tok opp hele føttene, men for muggen så holdet det å ta der muggen er såklart). Etter det børstet jeg beina hver dag, godt, for å få ut smuss som legger seg på oljen, og svovelpartikler som ofte samler seg i tuppen av hårene. Etter 3-4 dager var hovskjegget kjempefint og først nå, 6 uker etterpå, gjentok jeg prosessen, fordi han var så skitten på bakbeina at jeg måtte vaske dem (Frambeina er fine enda så de tar jeg en annen gang). Men frem til nå har han ikke hatt noe mugg eller andre ting luskende i hovskjegget:)

Det som gjenstår nå er håravfall+flass mysteriet (har skrevet om det tidligere). Det kommer det en oppdatering på når jeg har jobbet på laben i påsken og sett etter parasittene selv! Det har gitt seg litt nå faktisk. Jeg HÅPER det bare er tørr og flassete hud på grunn av vinter og kulde, men er redd for at det er litt mer enn som så. Vi får se. Skrapeprøven var, som sagt i et tidligere innlegg, negativ for parasitter. Men jeg er ikke helt overbevist.

Hudproblemer generelt har jeg forstått er verre om vinteren, også utbrudd av midd. Så det er vel mildere temperaturer nå som gjør at det gir seg tenker jeg.

Langt innlegg! Men skal man fortelle om stell til en hest som trenger så mye som han gjør så går det noen linjer:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *