Ukategorisert

Full gang på Parellifronten

Vi er i full gang med trening igjen, selvfølgelig sammen med Parelli instruktør Sigrid Ritland. Det er faste gruppetreninger vi blir med på, og så har vi privattimer utenom. Jeg har villet hatt fokus på å få Rimkert lett på tøylen og lett på sjenkel, generelt lett på signaler fra salen. Han har vert super på bakken, og trenger kun ørsmå signaler oftest, men i ridning har han ikke vert like sensitiv, så det jobber vi med nå 🙂
For å forstå Rimkert, hvordan han bør trenes basert på hans personlighet og hvordan han er, har jeg bedt Sigrid ha et par timer hvor hun selv trener og rir ham, og ikke bare instruerer meg. Hun kan kjenne umiddelbart hvor “problemet” ligger når hun rir ham, det kan ikke jeg, så da blir alt lettere!
Og etter en treningstime på ryggen, fikk hun kjenne hvordan han var, hva som måtte jobbes med, og hvorfor han er tung å jobbe med fra ryggen. Og her er resultatet:
Rimkert er framtung. Han legger mye vekt på framparten, og det er derfor tungt for han (og uvant) å vike med skuldrene. Når han snur, faller skuldrene inn dit han skal og han “brøyter vei” med skuldrene. Istedet er det ønskelig at han legger mer vekt på bakparten, så han kan jobbe i riktig form, med bøy gjennom kroppen når han skal gå på sirkel eller rundt hjørner eller rundt hva som helst. Får vi til det, så vil han kunne jobbe lettere, og riktigere, og ha en “lettere” frampart som kan vike lettere. 
Så, vi setter fokus på å få Rimkert mer vant til å legge vekt bak på bakparten. Masse bakoverøvelser, sidelengs og skuldervikninger. Samtidig skal vi jobbe med riktig form på volter for å mykne opp kroppen hans så det blir lettere for han å jobbe riktig. 
Det kortsiktige målet, er nå, smidighet for å kunne ha riktig form, og mer kraft bak 🙂
Rart jeg ikke har tenkt på det at han er fremtung selv, for han har alltid hatt veeeeldig lett for å vike bakparten under trening, men alltid vert tung når jeg har bedt han om å vike framparten. Men det er jo bare naturlig, hester har mer vekt fremme fra naturens side 🙂 De må trenes til å legge mer vekt bak 🙂 Og siden vi ber dem om å jobbe og bære rytter, er det viktig at de trenes til å gjøre dette med riktig holdning i kroppen. Akkurat som oss mennesker når vi har fysiske jobber, vi blir lært til hvordan løfte riktig, hvor viktig holdning i kroppen er mtp ryggproblemer og slitasjeskader 🙂
Så vi hadde 2 timer hvor Sigrid trente og red Rimkert. Bare det ga store framskritt for Rimkert. Sigrid forteller at det var veldig tungt for han å gjøre det han ble bedt om (hun red på volter med nesen inn mot midten uten at kroppen følger etter, for å hjelpe ham bli vandt til å bevege seg med bøy på kroppen), men han jobbet og sto på 🙂 Jeg er som vanlig dårlig til å forklare, så her kommer en tegning som illustrerer!
Slik er det ønskelig at han skal gå, med bøy gjennom hele kroppen. Men det Rimkert har gjort, er å bare bøye nakken mot retningen han skal, skuldrene faller inn og han “kutter svingene” istedet for å gå rundt dem. 
Her er en liten video som fanget begynnelsen av å trene Rimkert til å gå slik. Her belønnes han med en gang han går ned med hodet (første steg i prosessen, ned med hodet, så bøy i kroppen med senket hode). Belønningen hans er da å få en pause, Sigrid tar han inn og gir han en liten pause med en gang han gjør det riktige. Etterhvert jobber han lenger og lenger i riktig posisjon før belønningen kommer, men det er ikke på video:) Etterpå øverføres dette til ridning.

Etter to timer på to ulike dager, instruerte Sigrid meg i en halvtime på hvordan utvikle og trene på nettopp dette. Og jeg kjente godt forskjell nå på hvordan han “faller inn med skuldrene” kontra hvordan han har en bøy gjennom hele kroppen og viker innvendig på sirkel. Det blir spennende å jobbe videre med dette:) Det blir nå mye volter og slalomtrening i skogen 🙂
Vi hadde også gruppetrening igår, tross surt vær! Her er et par bilder bare av det vi gjorde 🙂
Bak oss er det to kjegler. Øvelsen er å rygge hesten gjennom kjeglene fra en viss avstand. Dette for å bedre koordinasjonsevnen til hesten, altså å rygge i rett linje. Samtidig som det trener kommunikasjon mellom oss så klart, men det gjør alt i Parelli. (Se så søt Rimkert er da!)
Her skulle jeg stå ved en kjegle, hesten skulle rygges ut gjennom kjeglene, sendes på sirkel og tas inn mellom kjeglene igjen etter en runde. Her er det viktig å være nøyaktig med signaler og viktig at hesten responderer riktig for å stoppe og komme tilbake akkurat når han er mellom kjeglene:) Det gikk helt fint fra den avstanden der. Rimkert er superflink på bakkeøvelser og jeg trenger veldig små signaler til ham:)
Etter det skulle hesten igjen sendes på sirkel, men istedet for å skritte rundt meg fremover, skulle han gå sidelengs, med nesen inn mot meg, mens han går i sirkel. Altså, han skal gå sidelengs en hel runde rundt meg. Hørtes veldig utfordrende ut, men Rimkert er super på sidelengs nå, vi har trent masse på det, så det klarte han supert! Men det var definitivt en god test på hvor godt jeg kommuniserer signaler til Rimkert. 
Vi avsluttet treningen litt tidlig på grunn av været, det tar vi igjen senere:) Nå har vi mye å jobbe med og god motivasjon! Får bare håpe vi får litt godt vær å trene i fremover.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *