Ukategorisert

Relaxation og Stretching på åpen vintermark

Etter en periode med mildvær har frosten slått til igjen, denne gangen uten snø da. Ridebanen er som asfalt, men heldigvis for oss, har stalleier ei svær mark til disposisjon når jorda fryser til. Det passet veldig fint da vi skulle ha ridetime og ridebanen ikke fungerer! Jeg kunne ikke hjelpe for å tenke på om Rimkert kommer til å klare å holde fokus da med en så stor mark til disposisjon som vi bare skal bruke en liten del av 🙂 Men Rimkert imponerer stadig vekk og var 100% tilstede og arbeidsvillig som alltid 🙂

Vi har jobbet mye med sensitivitet, for tøyler, sjenkler, sete og hjelpemidler, og i det siste også endelig mye galoppfatninger og transisjoner. Bevaring av fokus og sensitivitet gjennom alle gangarter. Nå var det på tide å jobbe med litt kontakt. Selv om jeg er mer på westernsiden enn engelsk siden så vil jeg kunne ri litt dressur også 🙂 Strengt tatt vil jeg kunne gjøre/lære litt av alt, og gi Rimkert en intressant og variert treningshverdag. Men før dressurtrening kommer avslapping og stretching. Vi har allerede gjort mye av dette på bakken, på sirkel strekker Rimkert seg fint over ryggen og søker fint ned. Men det må også overføres til ridning. Så, 2 timer med avslappingsridning var dagens program! Og avslapping var det for Rimkert var helt ufattelig rolig og avslappet etter denne økten! Vi hadde også litt fokus på sits, men jeg fant fort ut at fokuset mitt ikke strakk til mer enn en ting om gangen (,^^)

All trening starter fra bakken. Her viser sigrid prinsippet med å få hesten til å “ta” bittet. Sigrid holder et lite jevnt press på bittet, frem til Rimkert tar bittet og senker hodet, og får da en umiddelbar “release”. “Pressure motivates, but it´s the release that teaches!” – Pat Parelli

Jeg prøver det samme, bare ved bruk at tøylene. Oppnår kontakt og holder et lite jevnt press til Rimkert tar bittet og senker hodet.
Sånn! Han tar de fleste tegninger ganske kjapt og senker hodet. Så snart han senker hodet, slippes tøylene. 
Så det samme fra ryggen, stillestående. Samler tøyler og gir ham kontakt. 

Og slipper når han senker hodet. 
Og selvfølgelig alltid masse ros til bestegutten 🙂
Så samme prinsipp i skritt. Samler opp tøylene og gir ham kontakt. 
Aaaaand release. 
Sigrid demonstrer litt sitslære. 

Samler opp… Noe gjør forresten at jeg føler meg veldig overvåket 😉
Oooog release. Det var bare det det gikk i denne gangen 🙂 Collect, contact, release. Fra bakke, så fra sal stillestående, skritt og trav. 
Bestehesten! Alltid flink! Alltid godt humør! Alltid arbeidsvillig og lærevillig! Og alltid veeeldig glad i kos og ros, så det blir det masse av 🙂 

Vi har selvfølgelig også video, denne gang takket være kjempesnille Ket på stallen som tok alle bilder og filmet oss:) Så jeg legger ved en oppsummeringsfilm om det vi gjorde idag. Jeg har ikke redigert bort lyden siden poenget her er å se ridetimen og hvordan vi gjør her, så det er perioder med litt støy fra vind osv. Så vil jeg også legge til at jeg IKKE er vant til å ri med kontakt (jeg er mere western, slakke tøyler person), og selv om jeg følte jeg hadde mer enn nok kontakt med bittet så ser jeg nå i filmen at tøylene faktisk dingler litt! Derfor Sigrid sier “Mer press” gjentatte ganger et sted i filmen her, for å minne meg på å ta opp kontakten i tøylene. Uansett, ta det i betraktning da, dette er første gang jeg trener målrettet på kontakt med bittet. Vi bruker jo nesten aldri bitt i det hele tatt engang! 🙂 Men det var likevel intressant å se hvor lite som skal til før Rimkert responderer med å senke hodet.

Som Pat Parelli sier, find out how little it takes, and dont do more than that.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *