Ukategorisert

Kurs i Parelli NH!

Sist helg var jeg og Rimkert på kurs med Susanne Neff fra Tyskland, organisert av vår Parelli instruktør Sigrid Ritland fra Hindal Gård. Har sett frem til dette i to måneder og det var verd alle sommerfuglene og loppene!
Kurset varte i 3 dager, fra 10 til 17:30. Jeg tok ikke noen bilder siden jeg hadde mer en nok med å fokusere på kurset og øvelsene, men har stjålet noen bilder fra andre som har knipset 🙂 Mobilbilder så ikke den beste kvaliteten men vil uansett si noe om kurset!
Dag 1 fokuserte vi rundt hestens mentale tilstand og hvor krevende det kan være å få hesten til å slappe av, men hvor viktig det er. Vi fikk beskjed om å sette oss ned ved hestene våre, ute på en grusbane, og vente. Observere dens kroppspråk, holdning og detaljer i ansiktsutrykk som kan hjelpe oss å se hvilken sinnstilstand hesten er i. Er den anspent, er den redd, er den nervøs, eller er den helt ok? Ingen hester var helt ok til å begynne med. Vi fikk påpekt alle signaler fra hestene våre, som kan fortelle oss at ingen av dem var helt avslappede og avspente. Rimkert er en veldig rolig hest, står oftest stille og finner seg i det meste og som tilsynelatende kan se ut til å ha det helt ok til de fleste tider, men selv om han stod stille, var det flere signaler som ga uttrykk for at han var bekymret og anspent. Anspent underleppe, ujevne nesebor som betyr han spenner muskler rundt nesen, til tider høyt hode, og selv om han senket det iblandt tok det ikke lang tid før det var oppe igjen, radarører, ja det er det jeg kommer på nå. Det er ikke tegn på en livredd hest, men det er små tegn det er viktig å se etter for selv en anspent hest er ikke et godt utgangspunkt for en treningsøkt. Dog Rimkert ikke tok så lang tid, tok det 2 timer, før den siste hesten var helt avslappet. Det var en ekstremt introvert hest som sto helt stiv og så ikke en gang ut til å puste. Lett å tro at hesten var helt ok fordi den stod så stille men man kunne satt en statue ved siden av den og man hadde ikke kunnet skille dem! Veldig intressant å observere og lære, og det gir en god vekker for hvor viktig det er å virkelig observere hesten riktig. 
Etterhvert begynte vi med enkle øvelser, og måtte hele tiden passe på hestens mentale tilstand, gi dem pauser, tid til å tenke, tid til å stresse ned hvis noe skulle bli vanskelig eller for krevende for dem. På slutten av dagen var det veldig lett å se forskjell på en anspent hest og en virkelig avslappet en 🙂 Og en avslappet hest skal alltid være utganspunktet for trening!
Dag to repeterte vi mye av gårsdagen til å begynne med. Det tok mye kortere tid for alle hestene å “stresse ned”. Tenk verdien i å bare sitte en stund med hesten sin av og til, bare være tilstede sammen, uten krav, uten oppgaver og gjøremål, bare to individer som er tilstede med hverandre. Gull verd for hesten! Vi mennesker har det ofte travelt og mangler tålmodighet til slikt, men oppdager man verdien i det, så blir man automatisk tålmodig fordi man får så mye igjen for det 🙂
Deretter hadde vi litt øvelser uten hester. Om å kontrollere vår egen energi, være oppmerksomme på hvor viktig vårt humør er for hesten. Kommer vi til hesten i dårlig humør, vil hesten oppfatte det. Derfor er det viktig å mestre sin egen sinnstilstand, før man kan prøve å mestre hestens! Det kan være like vanskelig for noen å stresse ned og beherske sitt kroppspråk, som det kan være for andre å løfte opp sin energi og tydeliggjøre sitt kroppspråk. Skal man kommunisere med hesten, må kroppspråket og energien være sentrert og tydelig, ellers blir hesten lett forvirret 🙂
Senere samlet vi hestene i en flokk i ridehallen, og sto rundt dem, som et menneskegjerde. Oppgaven var å observere flokken nøye, og gå gjennom flokken uten å forstyrre hestene. Alle hestene sto musestille og slappet kjempegodt av, det var så åpenbarende å se. Der stod de, rolige og fortrolige sammen, uten noe stress. Det fikk meg til å tenke på hvor mye “støy” vi bringer inn i hestens liv, som den ikke ville hatt i det fri. Fikk en slags følelse av respekt for flokken. Det var ikke bare bare å gå gjennom den uten å forstyrre noen hester 🙂 Går man for sakte og “snikende” fanger du dems oppmerksomhet med en gang. For hvem lusker rundt i naturen? Rovdyr så klart. Heller ikke må man gå for fort og med for mye energi, for da vil “støyen” forstyrre dem. Noe midt i mellom. Veldig intressant var det ivertfall! Deretter skulle vi en og en gå inn i flokken, og oppnå kontakt med en av hestene, uten å gå bort til noen av dem. Bare oppdage hvilken hest som oppdagde oss, og så ved hjelp av intensjon og energi tiltrekke hesten slik at den kommer til oss. Hørtes sprøtt ut men det funket! Veldig intressant!
Dag tre var fokuset rundt oss og vår hest og “problemene” våre. Vi fikk spesifikk veiledning i utfordringer vi hadde med hver vår hest. Vi gikk noen sammen om samme oppgave og jobbet med det, mens noen sto alene og jobbet kun med påstigning. Det er så gøy å være på kurs hvor man føler seg individuelt behandlet og får jobbet målrettet med hva egen hest trenger, selv om man er en gruppe! En oppgave senere var å gjøre noe man aldri har gjort med hesten før. For meg og Rimkert var dette å hoppe over et hinder, men stoppe “i lufta” og lande kun med frambeina over hinderet. Det endte ikke opp med at vi klarte det, men vi fikk mye god veiledning i å forberede hesten til å best mulig klare nye oppgaver 🙂
Her er hva Sigrid Ritland uttalte etter kurset:

Wow…..For et fantastisk kurs med Parelli Professional Susanne Neff!
Alle kommer til et punkt i sin Horsemanship journey der en er nødt til å ta seg av hesten sin mentalt og følelsesmessig. Om ikke det meste er på plass i hestens hode så kan den fysiske prestasjonen feile etter en stund. En hest som er bekymret eller stresset kan ikke klare å ha full kontroll på sin fysiske side, dermed ikke prestere og yte sitt beste. Det samme gjelder for oss mennesker. Vi kan ikke fokusere og gjøre en god jobb når hodet vårt er fullt av bekymringer og vi er stresset. 
Det er jo ganske lett å se når en mer utadvent/extrovert hest/menneske blir stresset, redd eller/og bekymret. Da får hele verden vite om det om den vil eller ikke! : ) 
Utfordringen er når du har en hest/menneske som er mer inadvent/introvert, som har flyktet inn i seg selv. Her er det lett å bare gå videre, legge på mer press fordi det ser ut som at alt går fint. Det som ofte skjer da er at vi enten presser dem lengre inn i seg selv eller di klarer ikke å mestre mer, som resulterer i en følelsesladet eksplosjon. 
”Your Horse is your Mirror” har vi jo alle hørt, men at det stemmer så ekstremt er jo bare nesten ”spooky”….: ) Dette viser jo at det til tider er oss selv vi må jobbe videre med og utvikle og da kan ofte problemet som vi hadde med hesten bare løse seg opp ”av seg selv”. Hestene speiler oss og våre følelser. Har du noen gang hatt en hest som du sliter med på visse områder, der den alltid oppfører seg på en viss måte? Og så kommer en annen person og håndterer/rir samme hest, men den viser ikke spor av samme oppførsel! Beviser ikke det da at det ikke er hesten det er noe galt med? : ) Hmmmm….
Sannheten kan ofte være konfronterende for oss mennesker og vårt ego. Hester kan ha en avstressende og tilfredsstillende effekt på oss heste elskere, hjelpe oss å finne ro etter en hektisk dag eller uke. Desverre så har ikke vi alltid samme effekt på hestene våre. Vi så at på kurset i helgen så trengte noen av hestene opp til 2 timer før di kunne ”let loose” og slappe helt av med mennesket sitt på enden av leietauet. 
Når man har evnen til å tyde hestens kropps språk på et dypere nivå så kan man se di små signalene som viser om hesten er ok eller ikke. Om man fortsetter å spør eller presse hesten mer før vi ser at den er helt ok så vil det skape hull i utviklingen og kan virke destruktivt på forholdet mellom hest og menneske.
Når vi ber hesten om noe og den svarer ’nei’ så er det viktig å finne ut om den ”ikke kan” eller ”ikke vil”. Om den ikke kan så er den mest sannsynlig redd, usikker eller mangler tillit. Om den ikke vil så har du kanskje spurt feil spørsmål eller spurt spørsmålet feil : ) 
Det sier seg jo nesten selv at det ville være dumt å presse en hest eller menneske som ikke føler seg trygg, tillitsfull eller er mentalt og følelsesmessig klar. Og vi har sikkert alle vært der en gang i livet vårt og kan trygt si at det var ingen god opplevelse…… Takker alle som var med på å gjøre denne helgen til en suksess! ..og May the Horse Be With You ; )

Og til slutt litt bilder 🙂

Instruktør Susanne Neff jobber her med en hest som er ekstremt motvillig til påstigning. Påpeker viktigheten i å være høflig, tålmodig og hjelpe hesten til å godta rytter ved å belønne de små “stegene” ved påstigning. 
Jeg og Rimkert fikk hilse på Hindal maskoten Bulle 🙂
Kompis!
En viktig del av å få hesten avslappet i alle slags miljø = miljøtrening. Belønning er viktig, når hesten først viser tegn til avslapping. Det går da ikke lang tid før hesten danner et mønster i å slappe av under diverse omstendigheter.
Hei Rim opp med hodet, vi skal ta bilde..
miljøtrening er like viktig fra ryggen! Her svinger vi pinne og tau i luften og venter på tegn til avslapping. En hest som er trygg å ri, tross “commotion” rundt omkring er viktig både for rytter og hest 🙂
I juli er det kurs igjen på Hindal og jeg gleder meg allerede! Da med Sue Edwards fra UK, med fokus på dressur og sits 🙂Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *