Ukategorisert

Kurs med 4-star Parelli Instruktør Alison Jones

Alison Jones er en av mine favorittinstruktører i natural horsmenahsip. Hun er utrolig talentfull, men er rolig og komfortabel å være rundt. Hun kom flyvende over fra England for å gi oss studenter her i Stavanger litt å bryne oss på!
Vi brukte mest tid på liberty og freestyle oppgave, og jeg tok med meg noen veldig gode lærdommer! For å oppsummere høydepunktene:
1. Viktigheten i å sjekke at hesten er avslappet i øvelsene, og hvordan man sjekker og passer på at hesten blir, or holder seg avslappet gjennom øvelser og økter.
2. Få hesten til å føle seg som en vinner! Så ofte finner jeg meg selv for fokusert på selve oppgaven, mens jeg glemmer å belønne alle de små forbedringene hesten gjør underveis. Det er SÅ viktig å belønne hestens forsøk, avslapping, posisjoner, eneri, mentale tilstand og så videre, og er mesteparten av tiden mye viktigere enn øvelse vi prøver å utføre! Men mens vi er fokusert på å få utført en spesiell øvelse, forblir hesten i en tilstand hvor den føler den gjør feil, som igjen kan påvirke i stor grad hvor lang tid det tar for hesten å føle seg selvsikker og forstå oppgaven. Belønn alle de små tingene, i stedet for å vente på den store oppnåelsen!
3. Vår egen holdning og hvor viktig den og ordene vi bruker er. Ordene vi bruker når vi tenker på og beskriver en situasjon, har stor effekt på hvordan vi oppfører oss og ser situasjonen. For eksempel, når vi sier at hesten er lat, plasserer vi “feilen” hos hesten og hans negative “problematiske” egenskap, hans latskap. Men ser vi på det på en annen måte og sier istedet at hesten er umotivert, får det oss til å tenke på at det er heller vi som må gjøre noe for å motivere hesten, og gi den en grunn til å gjøre det vi ber om. Det er ikke lenger hesten som har en negativ egenskap som gir oss problemer, men heller vi som trenger å gjøre noe for å motivere hesten og gi den en grunn til å gjøre det vi ber om. Ha alltid et positivt sinn og bruk positive og konstruktive ord!
4. Hvordan vi kan bruke bakover og sideveis til å få mer kraft og oppover bevegelse i hestens galopp. Og det føltes som hopp fra stillestående, veldig gøy å kjenne all den kraften springe ut i galoppen! Og så oppover! Ikke bortover! Øvelsen bestod av ca 10 meter med direkte sidelengs, og så rett i galopp ettersom hesten da allerede var godt på bakparten som følge av sidelengs bevegelsen.
 Den samme jeg innser hvert kurs nå er at hesten alltid presterer i forhold til mennesket. Hvis noe ikke fungerer, er det som regel alltid et resultat av menneskets mangel på kunnskap, evne eller holdning. Med mindre det er noe som fysisk begrenser hesten. Det er en betryggende tanke, fordi det betyr at jeg kan komme så langt jeg bare ønsker, fordi det er kun opp til megselv å bli et så godt hestemenneske som krevs for å gjøre det jeg vil 🙂

 

Forbedrer “draw” med litt hjelp bakfra 🙂

 

 

 

Liberty økter er alltid gøy!

 

Jobber med å holde sirkler i liberty, og å holde en mental connection med hesten silk at den ikke løper avgårde.

 

 

Kløing er en god belønning 🙂

 

 

 

Leker med sjenkelvikning uten tøyler.

 

Vending av frampart.

 

Sideways – forequarter yield – sideways mønster over bommer for å forbedre forequarter yields.

 

 

Det er hardt arbeid å være horsemanship studenter og hester!

 

Veldig hardt!

 

 

Eller…. ler han??

 

Sideveis til galopp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *