Vasking og stell

De som har hatt frieser, vet godt hvor mye tid det går med på stelling og vasking, og spesielt hvis dere er som meg (perfeksjonist..), som gjerne står 6-7 timer og vasker, føner og smører det som trengs på hesten. Heldigvis ikke hver dag da (^^,)

Rimkert trenger MYE stell og vask. Fordi han er frieser, men også fordi han har bløt avføring, som setter seg nedover rumpa og halen. Jeg har prøvd alt for å få tak i tørrhøy, da jeg regner med problemet er bare at han ikke tåler ensiljasj (har prøvd kurer, probiotika, yea-sacc blandt annet, ingenting funker). Men det er umulig virker det som, staller som har pleid å fore med tørrhøy har ikke lengre på grunn av det dårlige året. Så i og med at han ikke blir fysisk påvirket av litt bløt avføring, så må jeg heller leve med det, fram til sommeren vertfall.

Så det går mye tid til halevask. Spyler halen minst en gang i uka (oftest 2) og tar en grundig halevask hver 3-4 uke ca. For å unngå at halen blir skitten så fort så fletter jeg den. Slik holder jeg halen borte fra beina også, da drit i halen altfor ofte havner på bakbeina og lager betennelser og sår hud (og skitne bein..), spesielt på innsiden av lårene der pels og hud er mye finere.

Men når man vasker halen er det viktig å føne den også! De har utrolig tett med hår også på halen, så det kan skape problemer om det er vått lenge på halerota. Så jeg føner til jeg kjenner halerota er tørr. Rimkert flasser også en del på halen så da er det enda viktigere å holde det rent og tørt.

Pga den løse avføringen så vasker jeg også ofte rumpa, og ned mellom lårene hvor væske fra avføringen renner og tørker. Mye vasking et sted = tørr og sår hud, det vet vi jo, så for å unngå tørr og sår hud i rumpa til den store beibien så smører jeg på zink salve (samme som man bruker på såre beibirumper:)), av og til også spenol litt utover lårene hvis jeg ser han er litt sår eller tørr. Zinksalven forhindrer også at ny avføring havner på huden og tørker der, da den ligger som en fin hinne på huden.

Beina til frieserne og muggen som ofte befinner seg der er et velkjent fenomen. Da Rimkert kom hadde han litt mugg, og fikk mugg veldig kjapt om han sto i gjørme eller var våt. Det tok ikke mer enn 2 timer ute på gjørmete mark en dag før muggen hadde blomstra skikkelig. Men nå er Rimkert faktisk muggfri! Eller. Han har ingen skorper eller rester etter mugg. Kan hende han har spor i huden som jeg ikke kan se.

Muggen har jeg brukt mye tid på, og hatt omslag med virkon, brukt kremer som skal hjelpe (jeg hadde på hipposan blandt annet, men dagen etter jeg hadde smørt han med det hadde han mer mugg!), pillet på skorper og ja, gjort ganske mye, uten at jeg følte at noe hjalp. Så kom svovelet! Etter den første påføring av babyolje med svovel i, så forsvant alt. ALT. Kjempedeilig. Men det var ikke slik at jeg bare klinte det på. Jeg vaska alle 4 ben HELT rene, opp hele beinet. Fønte alle 4 ben knusktørre (ja det tar veeldig lang tid.. men det er verdt det), og brukte tutflaske til å få oljeblanding helt inn til huden. Masserte godt og lot det være. Smurte overalt på føttene, opp hele foten (jeg mistenkte også midd så det var derfor jeg tok opp hele føttene, men for muggen så holdet det å ta der muggen er såklart). Etter det børstet jeg beina hver dag, godt, for å få ut smuss som legger seg på oljen, og svovelpartikler som ofte samler seg i tuppen av hårene. Etter 3-4 dager var hovskjegget kjempefint og først nå, 6 uker etterpå, gjentok jeg prosessen, fordi han var så skitten på bakbeina at jeg måtte vaske dem (Frambeina er fine enda så de tar jeg en annen gang). Men frem til nå har han ikke hatt noe mugg eller andre ting luskende i hovskjegget:)

Det som gjenstår nå er håravfall+flass mysteriet (har skrevet om det tidligere). Det kommer det en oppdatering på når jeg har jobbet på laben i påsken og sett etter parasittene selv! Det har gitt seg litt nå faktisk. Jeg HÅPER det bare er tørr og flassete hud på grunn av vinter og kulde, men er redd for at det er litt mer enn som så. Vi får se. Skrapeprøven var, som sagt i et tidligere innlegg, negativ for parasitter. Men jeg er ikke helt overbevist.

Hudproblemer generelt har jeg forstått er verre om vinteren, også utbrudd av midd. Så det er vel mildere temperaturer nå som gjør at det gir seg tenker jeg.

Langt innlegg! Men skal man fortelle om stell til en hest som trenger så mye som han gjør så går det noen linjer:)

Mugg, midd og mas

Alle som har hester med mye hovskjegg kjenner til problemene som følger. Jeg har kjempet mot mugg siden jeg kjøpte Rimkert, og når han attpåtil i vinter plutselig fikk skallete flekker på bena, så fikk jeg panikk! Så jeg tenkte å skrive litt om mine erfaringer og hvordan jeg har håndtert det.
Frieseren har som kjent veldig tett med hår på bena, og mye muffins kan skje godt skjult i hovskjegget om man ikke passer på.
Da jeg fikk han, hadde han litt mugg, men ikke noe voldsomt. jeg ville likevel ha det helt bort, da jeg er perfeksjonist er det bare det som er godt nok! Jeg prøvde alle de vanlige tinga, hipposan og salver og kremer, men ingenting var særlig effektift. Jeg fant en olje som heter leovet bio skin oil, som var veldig god. løsnet skorper veldig greit og det virket som muggen holdt seg borte litt etter jeg brukte den.
Men så fikk han et par skallete flekker på bena, sammen med mye hvitt flass. Da måtte jeg sterkere til verks. Jeg involverte vetrinær for å finne utav hva det var, uten å se på hesten sa han at det var en bakterieinfeksjon, basert på min forklaring. Han ba meg vaske beina med virkon hver dag i en uke, for å drepe det som var der. Dag 5 var den vanligvis rolige Rimkert, veldig vanskelig å vaske, og verget seg veldig fra å få vaska beina. Jeg tror rett og slett han var veldig sår i huden og hadde vondt, etter gjentatt vasking med desinfeksjonsmiddel. så jeg vaska han ikke de 2 siste dagene. slik så han ut stakkaren etter den siste vasken:

Ville ikke ha betfiberet sitt en gang, som han vanligvis elsker! Uansett så måtte jeg finne på noe annet. Ville jo ikke pine ham heller. Jeg involverte en annen vet, som sa at dette var sannsynligvis skabb(midd). Endelig en som ikke bare roper mugg! tenkte jeg. Jeg hadde søkt litt rundt selv og funnet frem til midler som Switch pour on og proline spray, som skal virke på parasitter og flått osv, men da jeg nevnte det for han så sa han at ingen av dem var faktisk sterke nok til å ta knekken på midden.
Da Rimkert også fikk en flekk på siden, fikk jeg enda mer panikk. Og ringte vet igjen, som var veldig overrasket siden midden, ifølge han, bare lever på hasen hos hesten, og kryper ikke over kneet. Høres ikke logisk ut, det er tross alt små dyr, som har bein, og kan krype dit det passer dem best. Han anbefalte et middel som brukes som lusekur på kyr, men denne flaska kosta over 1000 kr. Imens tok han skrapeprøve. Og jeg smørte beina og siden med diverse oljer, da jeg fikk tips om at parasitter kveles i olje. som virker logisk nok, de får jo ikke vann eller nok oksygen om de er innsmørjet i olje. Jeg frykta ringorm, men etter første besøket konstaterte vet at dette ikke dreier seg om det. Flekkene så slik ut:

Skrapeprøven var negativ for midd og et par andre parasitter de testa for (husker ikke navnene), de fant bare litt muggsopp. Oljen så ut til å hjelpe, jeg smurte i tillegg spenol på skallete hudflekker, da det var mye flass og tørr hud, men bare etter at jeg hadde desinfisert og hatt olje på i et par dager slik at midden (om det er det det er) forhåpentligvis var død.
På en Facebookgruppe for hestefolk fikk jeg tips om en gammel metode som sigøynere brukte på tinkerene sine, for å holde hovskjegget og huden der iorden. En blanding av svolvelpulver og mineralolje. De som har brukt det snakket veldig positivt om det både mot midd og mugg. Så siden jeg følte jeg var tom for alternativer, så virket dette som noe jeg måtte prøve! Jeg bestilte 1 kg svovelpulver på ebay for 140 kr. Og som mineralolje kjøpte jeg babyolje. Blandingsforholdet skulle vøre 100gr svovel til 1 liter olje. Så jeg blandet opp og rett og slett dynket bena hans i det. Han var så sølete og oljete, men etter et par dager var hovskjegget blankt, tørt og fint, og når jeg sjekka huden inni, var det jaggu meg helt fritt for flass, mugg, ja alt. det var bare ren fin hud det. Det er en uke siden og beina ser ut til å være helt mugg og middfrie. Han har enda litt håravfall (men ikke flekkvis, bare generelt håravfall på de stedene som var utsatt), men vi får se nå hvordan det går fremover.
All ære til sigøynerene! Takk!!