Friesersprang for første gang

Da jeg først begynte å introdusere Rim til hinder, fikk jeg mye rare blikk. Ikke fra folk som lurte på hva vi drev på med, men fra hesten. Et blikk av åpenbar forundring over hvorfor i all verden vi skal drive å bruke så mye energi på å hope over ting for å komme til den andre siden. Et blikk fra en hest som er sikker på at dette menneskets intelligensnivå må være så ufattelig lavt, som ikke engang forstår at den beste og mest energibesparende måten å komme seg til andre siden på, er gå rundt, eller å forsiktig dytte hindrene til sides hvis det ikke er plass rundt. Voila. Hvorfor så vanskelig?

 

Etter mye (MYE) positiv motivasjon (les: gulerøtter), og lek med hindre (ja for det måtte være en LEK, og ikke en JOBB, for å få Rim til å selv ønske og like å hoppe, jeg ville ikke risikere å ødelegge lysten hans), er han nå gått fra å ikke se noe som helst poeng i å hoppe over ting, og unngå det så ofte som han kan, til å selv gå på og hoppe hindrene, med godt humør!

 

Ja, jeg kunne nok fått han til å hoppe hva som helst fra starten ved å presse han gjennom det. Han er tross alt en hest og de kan desverre presses til det meste. Men jeg ville ha en hest som selv ville VELGE å hoppe, og hadde bare positive assosiasjoner med det. Et dyr som ønsker å gjøre noe presterer mye bedre og resultatene blir alltid bedre 🙂

 

Vi har gjevlig hatt dressurundervisning med Sue Edwards fra England, en utrolig dyktig instruktør. Men, med sine lange karriære i 3-day eventing, har hun ekspertise i feltritt og sprang også 🙂 Så denne gang følte jeg vi var klar til å få vår første sprangtime! Nå var dette vår første, så let ikke etter perfeksjonisme her! Jeg falt til og med av! Ikke noe dramatisk heldigvis. Målet er å oppnå nye mål og høyder, uten å ofre humør og lek, og det klarte vi 🙂 Så får vi se hvilken spranghest det blir av Rim til slutt!

 

jump

Halsringøkt på årets første vårdag

I dag var det varmt. Altså, relativt varmt i forhold til 1-3 grader, fukt og regn! Sol, tørt og vertfall 10 grader må det ha vert! Klokken er stilt frem, kveldene er lysere og humøret innretter seg deretter. Det er sommer! I vertfall på vei til å bli! Benyttet anledningen til å ta årets første halsringøkt på banen. Jeg har sjeldent brukt halsring på Rim, 1) fordi han ikke var enkel å få til å respondere på halsringen (jevnt press på nakken), 2) fordi jeg vil utvikle setesignaler og ikke gjøre meg avhengig av verken tøyler eller halsring, og  3) fordi det har funket så fint uten noen ting og bare støtte setesignaler med en stick.

Men nå som han responderer bedre og bedre på jevnt press, tenker jeg å inkludere litt halsring som en hjelp til meg selv for å huske på egen posisjon (gjøre som jeg ville gjort om jeg hadde hatt tøyler, bare at jeg har halsring i stedet!).

Fantastisk økt og holdt bare på i 20 min fordi Rim responderte så utrolig bra! Klippet bort pauser og annet kjedelig, så filmen oppsummerer greit økten 🙂

 

Tok ellers noen bilder for gøy på slutten av økten 🙂

 

20150408-20150408-IMG_7456
BESTE!

 

20150408-20150408-IMG_7490
Frog stance mens jeg tøffer meg opp til å reise meg

 

 

 

20150408-20150408-IMG_7530
“Hva er det nå du driver med…..”

 

 

 

20150408-20150408-IMG_7534
Hjelmen på skeiva og skitne klær, men ellers har vi det bra 😀

 

20150408-20150408-IMG_7546
Alle trenger en pause av og til!

 

20150408-20150408-IMG_7572
“Ferdig oppå der snart eller?”

 

 

Photoshoot i nattskogen

Hver dag ser jeg en ny grunn, eller bekrefter en tidligere en, på hvorfor Rim er så fantastisk. Idag bestemte jeg meg for å ta han med meg ut i skogen, på kvelden i mørket, rigge opp kamera og se om jeg ikke kunne få noen kjekke bilder i mørket. Men jeg bestemte meg også for, at hester er finest uten noe som helst på, så da skulle han vøre løs i skogen, alene med meg i mørket, med kamerastyr og blitz. Altså, jeg har hatt Rim med meg før, og latt han stå uten at jeg holder han. Men med tanke på hvor lat jeg er, og hvordan jeg ikke kan fordra tanken på at han skulle skvette eller noe og gå avgårde hjem uten meg, fordi da må jeg GÅ helt tilbake til fots, så har jeg altså ikke utprøvd ideen om å ha han løs ute i verden noe særlig. Så det skulle vi debutere med idag!

 

Jeg måtte bare tenke. Jaja. Går han så går han. Så må jeg gå hjem. So what. Forhåpentligvis får jeg noen fine bilder først. Men, Rim som stadig beviser hvor fantastisk han er, var med meg hele tiden, ikke bare med meg, men engasjert i meg! Jeg hadde selvsagt med meg bevis på hvor fantastisk jeg er for han i form av oransje knasende godheter, men likevel. Jeg styrte med oppstilling og kamera og blitz om og om igjen, og Rim var helt rolig, og fullt kontrollerbar tross bare en tau rundt halsen og for det meste helt fri når jeg var på bakken 🙂 Det er ikke lenge siden han steilte og trippet rundt i samme skog, fordi det var så skummelt å være alene. Og her stod vi, i mørket, med mye styr og det fantes ikke tegn til de bekymringer han hadde for bare så kort tid siden.

 

Rett før vi skulle gå tilbake ble han så høy på pæra etter all serveringen fra meg at han nærmest forlangte at jeg bladde opp flere gulerøtter! Ellers! Jeg hadde nok løsnet grensene mine noe da jeg var så ivrig på at han skulle være engasjert i meg og bli hos meg der i skogen 🙂 Gøy var det vertfall! Takk til min mann og søster som ble med på styret!

 

DarkForestShoot-1

Av med grima
Av med grima

DarkForestShoot-11

DarkForestShoot-10

Han ble skikkelig blank i blitzen!
Han ble skikkelig blank i blitzen!

 

 

Ok såå...
Ok såå…
Hva er det vi skal her?
Hva er det vi skal her?
Spiser mens du finner det ut..
Spiser mens du finner det ut..
Hesten ble fin etter redigering av bildene men mitt ansikt derimot.. jaja. Det er hesten som er viktigst!
Hesten ble fin etter redigering av bildene men mitt ansikt derimot.. jaja. Det er hesten som er viktigst!

DarkForestShoot-24

DarkForestShoot-25

DarkForestShoot-28

DarkForestShoot-29

DarkForestShoot-27

DarkForestShoot-26

DarkForestShoot-32

DarkForestShoot-35

DarkForestShoot-39

DarkForestShoot-36

DarkForestShoot-37

DarkForestShoot-41

DarkForestShoot-42

DarkForestShoot-43

DarkForestShoot-44

DarkForestShoot-47

DarkForestShoot-55

DarkForestShoot-52

DarkForestShoot-51

DarkForestShoot-50

DarkForestShoot-49

DarkForestShoot-56

DarkForestShoot-58

DarkForestShoot-70

DarkForestShoot-72

DarkForestShoot-73

DarkForestShoot-90

DarkForestShoot-89

DarkForestShoot-87

DarkForestShoot-85

DarkForestShoot-74

DarkForestShoot-93

DarkForestShoot-95

DarkForestShoot-99

DarkForestShoot-100

DarkForestShoot-102

DarkForestShoot-113

DarkForestShoot-112

DarkForestShoot-107

DarkForestShoot-109

DarkForestShoot-104

DarkForestShoot-115


 

 

Fantastiske Alison Jones!

Alison Jones 4-stjernes instruktør i Parelli Natural Horsemanship fra England og har vert i programmet i 18 år. Utenom har hun en bachelor i hestefag, og har sitt hovedfokus og interesse på dressur. Hun har vert på Hindal to ganger tidligere og kom igjen denne helgen for å holde natural horsemanship kurs med oss. Til min store glede var også dette kurset stappet med bra lærdom, kjekke øvelser og mye utvikling!

VIDEO PÅ SLUTTEN

Rimkert fikk prøve seg som spranghest og vi hoppet vår første «sprangbane»! Ikke noe fancy men vi brukte matriellet vi hadde tilgjengelig, og vi klarerte runden uten «riv» 😀

Vi fikk også prøve oss som «kveg-drivere»! Vi jobbet i gruppe og fikk i oppgave å drive en hest rundt i en ca 5 meter stor sirkel, i skritt, deretter gikk vi ut i gruppe på fire og fikk i oppgave å drive flokken på hindal fra et sted til annet samlet, dele opp flokken, ta ut ett individ osv. Alt skulle skje uten å forårsake stress eller løping hos hestene. Utrolig gøy! Og man finner fort ut hvor verdifullt det er å ha et sterkt fokus og «en jobb å gjøre»! Men man finner også fort ut hvor godt grunnlag for kommunikasjon man har med hesten sin J

Ellers jobbet vi med utvikling av kommunikasjon med hest i frihet (liberty), jeg fikk min første galoppfatning på energi fra utsiden av sirkel! Altså at Rim går i mindre sirkel enn meg (og jeg måtte faktisk ikke løpe fort). Galopp piruett here i come! 😀 Avslapping og løfting av rygg under rytter, finpussing av signaler fra setet, riktig og nøyaktig bruk av energi fra bakke og i ridning, ja generell utvikling på kommunikasjon med hest!

Den lærdommen jeg sitter mest igjen med er hvor viktig det er å ha et sterkt fokus når man jobber med hest. Slurver eller nøler vi så vil hestene umiddelbart respondere deretter. Det sies alltid at hesten speiler mennesket som håndterer den, og det merkes utrolig godt når man blir bevisst på det! Slapper jeg av i min kroppsholdning, gjør Rim også det, øker jeg min energi så gjør han også det. Rir jeg uten sterkt fokus, så vingler han, selv om jeg bare kikker ned på han eller bakken eller noe annet mens jeg rir. Rir jeg med sterkt fokus så følger han linjen jeg rir. Utrolig spennende! Hester følger energi og fokus naturlig, og de responderer svært bra på det, så mangler vi fokus, vil hesten mangle motivasjon eller grunnlag for det du ber den om. Mest av alt fordi når vi har et sterkt fokus, bruker vi kroppen vår automatisk slik at vi når vårt fokus, og hesten merker vår energi og kroppsholdning.

Det kalles hestehvisking, men det er bare naturlig kommunikasjon med hest, og det er enkelt så lenge man har riktig holdning. Har man det ikke naturlig, kan det læres!

1502 Alison Jones (11 of 59)
Morgensesjon
Finpusser på bakover signal på energi
Finpusser på bakover signal på energi
Alison gir råd. Gode råd!
Alison gir råd. Gode råd!
"Stick to me" lek
“Stick to me” lek
Frieserrumpe <3
Frieserrumpe <3
Liberty forbedringer <3
Liberty forbedringer <3
God kontakt er essensielt i et hvert forhold til hest
God kontakt er essensielt i et hvert forhold til hest
Det er fantastisk å kunne lede en hest kun på energi og fingersignaler!
Det er fantastisk å kunne lede en hest kun på energi og fingersignaler!
Rim hopper uten å nøle nå :)
Rim hopper uten å nøle nå 🙂
Så flink <3
Så flink <3
Rundt og prøve igjen!
Rundt og prøve igjen!
Rim synes det er helt OK å sove i pausene :)
Rim synes det er helt OK å sove i pausene 🙂

1502 Alison Jones (21 of 59)

Tilskuerlinjen
Tilskuerlinjen
Jobber med å holde energi og flyt gjennom en "sprangbane". Vi brukte det vi fant! :)
Jobber med å holde energi og flyt gjennom en “sprangbane”. Vi brukte det vi fant! 🙂
Rim er vandt til at jeg stopper etter hinder og belønner han, fordi vi har jobbet mye med å i det hele tatt få han til å like å hoppe. Men nå tilbyr han å hoppe selv og da kan vi gå videre :D
Rim er vandt til at jeg stopper etter hinder og belønner han, fordi vi har jobbet mye med å i det hele tatt få han til å like å hoppe. Men nå tilbyr han å hoppe selv og da kan vi gå videre 😀
Det ble noe hakkete i starten mellom hindrene, men etterhvert fikk vi veldig god flyt :)
Det ble noe hakkete i starten mellom hindrene, men etterhvert fikk vi veldig god flyt 🙂
"Banen" bestod av fem hindre.
“Banen” bestod av fem hindre.
Og så det samme i ridningen. Litt hakkete i starten her også men han tok det fort og beholdt god energi gjennom banen :)
Og så det samme i ridningen. Litt hakkete i starten her også men han tok det fort og beholdt god energi gjennom banen 🙂
Godt at Rim nå tilbyr og liker å hoppe, for jeg elsker det nemlig :D
Godt at Rim nå tilbyr og liker å hoppe, for jeg elsker det nemlig 😀
Klarerer godt og holder på energien :)
Klarerer godt og holder på energien 🙂
Vi fikk prøve oss på "cow driving". Bare at kua vår var en stor pintoponni, som vi skulle holde på en 10-meters sirkel.
Vi fikk prøve oss på “cow driving”. Bare at kua vår var en stor pintoponni, som vi skulle holde på en 10-meters sirkel.
Og så fikk araberen være ku, til hans store misnøye :)
Og så fikk araberen være ku, til hans store misnøye 🙂
Rim gjorde derimot jobben veldig godt :)
Rim gjorde derimot jobben veldig godt 🙂
Friendly game med alt som er nytt! Disse teip greiene var noe skumle med det første.
Friendly game med alt som er nytt! Disse teip greiene var noe skumle med det første.
<3
<3
"Var jeg flink nå?"
“Var jeg flink nå?”
Sa jeg frieserrumpe?? <3
Sa jeg frieserrumpe?? <3
Flere gode råd fra Alison.
Flere gode råd fra Alison.
Jeg skulle forbedre barbaksits og samtidig jobbe med avslapping og løfting av ryggen til Rim.
Jeg skulle forbedre barbaksits og samtidig jobbe med avslapping og løfting av ryggen til Rim.
Alison lærte oss "relax rein"
Alison lærte oss “relax rein”
Rim er dog spesielt flink til nettopp avslapping og strekking.. :)
Rim er dog spesielt flink til nettopp avslapping og strekking.. 🙂
Må minne meg selv på å ri mer barbak, er jo total frihet som er målet :)
Må minne meg selv på å ri mer barbak, er jo total frihet som er målet 🙂
Relax rein bestod av å tippe nesen bittelitt til utsiden, til hesten ønsker å strekke seg, og så gi han hele tøylen.
Relax rein bestod av å tippe nesen bittelitt til utsiden, til hesten ønsker å strekke seg, og så gi han hele tøylen.

 

 

 

Moro med skritt-galopp overganger

Jeg jobber mye med å hjelpe Rimkert oppnå bedre samling, legge mer vekt bak og løfte ryggen. Han er naturlig fremtung og det er viktig å få på plass for å holde han sunn under ridning og unngå belastning på ryggen. Vi har lang vei å gå enda men sakte men sikkert blir vi bedre og bedre 🙂 En av øvelsene vi jobber mye med er galopp fra skritt. Rooolig galopp fra skritt! For bare litt under to år siden kunne vi ikke galoppere på bane uten at vi skjeglet hit og dit og tok av i en voldsom fart, og galoppen ble brutt ved hver minste sving. Totalt i ubalanse med andre ord. Nå har vi kommet mye lengre og vi får fin rolig galopp fra skritt. Han kaster seg litt mye fremme enda, men det kommer det også 🙂 Han pleier ikke å sette galopp på utvending fot, men denne gang gjorde han det. Jeg måtte sjekke balansen min og rettet opp i en feilstilling jeg hadde, så ordnet det seg mye bedre (etter Sigrid kommenterte at kanskje bakpart var stilt feil) 🙂 Viktig å sjekke seg selv før man lurer på hvorfor hesten gjør “galt” 🙂

Screen Shot 2015-01-27 at 20.40.06

 

Dette er fra en privattime med Sigrid nylig:

 

Rimkert feirer nyttår på Hindal

Første året jeg hadde Rimkert sto han på en liten utegang på Jåttå. Jeg hadde ikke mulighet til å ha han inne på boks over nyttår, og var usikker på hvordan han kom til å reagere på raketter, hyl og lyseksplosjoner. Så en uke i forveien begynte jeg å forberede med rakettlydavspilling, og belønning når han stod stille. Som ventet, ble han litt panisk første gangen han hørte lyden så jeg er glad for forberedelsene jeg gjorde! Da nyttår kom var jeg med ham hele kvelden, og passet på at han fikk en liten godbit hver gang en rakett smalt og han sto i ro. Han skjønte det godt og sto i ro helt frem til et par minutter på tolv, da ble det bare for mye for stakkaren og han løp rundt på de lille området sitt. Men et par minutt over tolv igjen kunne han komme tilbake og roe seg litt og litt igjen. Jeg var bare glad for at han ikke hadde føket over/gjennom gjerder i vill panikk!

De to påfølgende årene sto han på Vaglemoen, på boks. Over midnatt nyttår sto alle inne, dørene lukket og musikk på, ingen reagerte på noenting.

Dette året var Rimkert på Hindal i juleferien, og skulle feire nyttår der. Utegang, noen få meter fra vaulens felles oppskytningsplass, og ellers midt i byen med oppskyting fra alle kanter. Sigrid informerte om at hestene blir tatt inn i ridehallen i 11-tiden og blir der til ca kvart over 12 når det verste er ferdig, og hun sitter og holder dem under oppsyn. Dog var det aldri spennende la hun til, lite action og reaksjon på spetakkelet. Men jeg kunne ikke la være å følge med på ham og se hvordan dette kom til å gå, så jeg tilbrakte nyttår i ridehallen på Hindal sammen med Sigrid og følgte med på hestene, og fikk det hele på film 🙂

10906319_10203141308314252_8389747832102158525_n

 

Som Sigrid sa, var det ikke spesielt store reaksjoner. Hestene rullet seg når de kom inn, gjespet og vandret rundt (før filmingen), men det som var utrolig spennende var å følge med på dem og hvordan de flyttet på hverandre og kommuniserte og oppførte seg. Det var utrolig tydelig at Rimkert ikke er enn fullverdig del av flokken på Hindal, selv om han går veldig harmonisk sammen med dem vanligvis, var han tydeligvis ikke helt inne med dem når det ble litt oppstyr, og han måtte flytte mye på seg. T-Rex, Sigrid sin hest (svart australsk varmblods), er lederhesten i flokken og det var kult å følge med på hvordan han gikk rundt og organiserte flokken, flyttet på dem som var på feil plass (han flyttet mye på Rimkert), og prøvde å holde styr på situasjonen.

Hester er spennende!!

 

Oppvisning på SJR

For et par uker siden fikk jeg en hyggelig telefon fra Sandnes og Jæren Rideklubb som lurte på om vi kunne vise noe kjekt på deres Lucia fest. Og det klarer jeg vel alltids. To uker uten ridehall i Stavangervinter kunne neppe hjelpe oss til å trene inn noe nytt, men vi har jo noen kjekke ting å vise, som vi viste på frieserkåringen. Men denne gang ville jeg legge inn ridning, så ikke folk tror at vi horsemanship folk bare tusler på bakken hele tiden, vi rir faktisk også! Uten hodelag skulle dette være. Vi har ikke veldig mye spennende å vise der, annet enn at det går an å gå, stoppe og styre uten tøyler, altså god kommunikasjon på tross av at man ikke har direkte kontakt med hodet til hesten.

Screen Shot 2014-12-14 at 22.36.12

Så jeg øvde ikke inn noe som helst, planla ikke noe program og tenkte at det tar vi som det kommer. Jeg hadde kun bestemt musikk, og at jeg skulle gjøre liberty ala frieseroppvisningen etterfulgt av ridning. De to ukene opp mot showet var bare drittvær likevel, så vi hadde bare begge blitt sure og gretne tenker jeg 🙂

SJR er jo rett i gata så vi tuslet bort rett før showet. Når vi kom frem fikk Rimkert en boks. Folk og hester skyndte seg gjennom gangene og Rimkert ble tydelig påvirket av energi nivået! Han gikk i sirkler i boksen og fikk ikke stå i ro, stakkaren. Jeg kan vel ikke ha oppvisning med en sånn hest! Så, istedet for å la ham stå slik frem til det var vår tur, tok jeg han ut i hallen som ble brukt til oppvarming, og tuslet med småting der, sjekket at ting satt. Det var sikkert ti andre hester inne der, på kryss og tvers, varmet opp til de ulike innslagene sine, Rimkerts fokus ble sterkt utfordret, og jeg er imponert over hvor mye han får med seg av signalene mine mens han kikker rundt overalt 🙂 Men han roet seg med det kjente i øvelsene og jeg tenkte at innslaget nå var reddet. Så lenge han er rolig, tenker jeg. Så lenge han ikke stikker. Jeg har jo tross alt ingenting å holde han i.

Vi ble ropt opp og vi tuslet ned til den store hallen hvor alle ventet. Da vi kom inn så jeg med en gang at Rimkert ble forfjamset og stresset over alle folkene, han kikket rundt og forstod sikkert lite av hva som skulle skje, stakkar. Han har aldri ført vert i ridehallen på SJR, aldri før hatt så mye folk rundt, aldri opplevd så høy applaus, eller så høy musikk, og han var helt alene hest midt i alt dette. Jeg er så utrolig stolt av ham som klarer å styre seg fysisk, på tross av at han blir så mentalt stresset, og klarer likevel å høre på signaler og prestere sitt beste.

Og selvsagt ble det film! Min kjære mann satt blant publikum og fikk filmet hele oppvisningen, dog noe skjelvete og utydelig i blandt da han ikke fikk satt opp tripoden. Men man ser jo likevel hva som skjer 🙂

 

Advanced Horsemanship kurs på Hindal

Dette blir en lang tekst, men på kurser kommer jo så mye informasjon 🙂 Det var ingen som var satt til å ta bilder så fikk ikke dekket alle øvelser med bilder men fikk noen innimellom, de er på slutten av innlegget.

DSC_0004

I helgen var jeg og Rimkert på advanced horsemanship kurs med Sigrid Ritland på Hindal Gård. For de som er kjent med Parelli programmet var det et level 3-4 kurs. Det er alltid interessant å være på kurs fordi alle “hullene” i utviklingen man vanligvis ikke tenker over, kommer så veldig synlig frem og man må møte dem og fikse dem før man kan komme videre. I hverdagen er det lett å overse, eller ikke tenke over at noe spesielt ikke er helt på plass enda. I hverdagen er det lett å hoppe over viktige grunnlegende øvelser som gjør at en mer avansert øvelse blir mer nøyaktig og komplett, og det er lett å ikke klare å identifisere (eller innrømme) at den avanserte øvelsen ikke er komplett. Man overser viktige grunnleggende elementer som gjør at øvelsen blir perfekt, og ikke bare OK, eller bra. Og på kurs kommer alt slikt frem. Alle huller, alle snarveier man tidligere har tatt, og det man tror har vert veldig bra er plutselig bare OK fordi det er hull i fundamentet i et sted. Men jo fortere man finner hullene, jo fortere kan man tette dem og bli enda bedre, enda mere nøyaktig, enda mere presis.

Dag en brukte vi hele dagen på bakken. Med fokus på “refinement”. Det handler ikke lenger om å klare en øvelse på høyere nivå. Det handler nå om å kunne gjøre det med høy presisjon, med full kontroll på alle hesten sine ben og 100% fokus og “connection” mellom hest og menneske, samtidig som at hesten er helt avslappet og godtagende ovenfor øvelsen og kommunikasjonen. Og hvis man ikke har alle de tingene, må man vite hvordan man kommer dit og kan komme opp med strategier som raskt kan få disse tingene på plass igjen. Det er jo sjelden slik at alt er 100% hele tiden. 100% fokus, 100% avslapping, 100% riktig respons, 100% rytme og flyt. Hvis noen har det bør de bli skrevet inn i historiebøkene som verdens første! Ingen kan ha alt på plass hele tiden. Det er alltid noe som kan forbedres, men det viktigste er å vite hvordan man kan forbedre det, ha riktige strategier og ikke minst, kunne identifisere hvor forbedringen trenger å være.

Den første oppgaven var å velge en av de syv lekene (grunnlaget for kommunikasjon i parelli programmet), og leke det fra en sone vi ikke har gjort før. Sone 1 er foran hesten og nesen, sone to er fra ørene til rett foran skulder, sone tre er fra skulder til hofter, sone fire er bakpart og sone fem er halen og bakover. Så vi skulle stå i en sone og gjøre noe vi ikke har gjort før i den sonen. Jeg valgte først å gjøre yo-yo game i sone fem. Som vi si at jeg bare står bak hesten og skal ha den til å gå i rett linje frem og tilbake. Men jeg fant ut fort at mine korrigeringer ikke fungerte fra bak hesten og kom på at jeg ikke har brukt driving game på bakpart fra sone fem og brukte tid på det i stedet! Dette hjalp oss å tenke litt kreativt og huske på å være flinke å variere øvelser, og ikke gå i samme spor og samme øvelsene hver gang. Det blir mer interessant for hesten og ved å variere oppgaver stimuleres hesten mentalt og blir mer engasjert i kommunikasjonen istedet for at den går på “autopilot” fordi den vet hvordan vi pleier å gjøre oppgaven og antar svaret.

Oppgave nummer to var å utvikle responsen fra porcupine game på grimen. Som vil si at, når hesten føler et press, som følge av at vi for eksempel leder med leietauet, eller tar opp kontakt på leietauet, skal hesten komme av presset med god respons. Vi skulle da, kun ved å lede hesten med myk kontakt i leietauet, få hesten opp i skritt, trav og gallopp. Legge merke til hvordan det var og identifisere om noe trengs å fikses. Kommer hesten frem med en gang den kjenner at vi tar opp kontakt og leder den frem? Kommer den med villig energi eller “henger den på grima”? Fra holdt til skritt var det ingen stor sak for noen. Men fra holdt til gallopp, da krevdes svært tydelig kroppspråk og kommunikasjon for man kan ikke så enkelt “dra” en hest opp i gallopp, og vi fikk aldri ha mere enn myk kontakt med tauet. Skal man ha en følsom hest som responderer bra på små og myke signaler, må man finne ut hva som må til for å få hesten til å respondere bra på myk kontakt, og da trenger man å bruke tydelig kroppspråk.

Så var det lunsj, deilig vegetarmat som Sigrid alltid serverer på kursene sine 🙂

Oppgave tre, var å gjøre åttetalls mønsteret i galopp med enkle galoppskifter i midten, ved å bruke vår nå forbedrede porcupine. Jeg har jobbet mye med galoppen til Rimkert og han synes enda galopp er veldig tungt når det skal skje med samling, små volter og mønster. Så dette var en utfordring for oss! Men det er bra så får vi øve oss på balanse, timing og posisjon for å få det bedre til. Tok noen runder i trav først og la merke til at hans draw ikke var helt bra nå, istedet for å komme rett til meg med respons, driftet han veldig utover og jeg måtte blokkere han fysisk for at han skulle stoppe og komme, før jeg kunne sende ham ut igjen i motsatt retning. Dette skjedde på begge sider og jeg forstod ikke helt hva som hadde skjedd for han er vanligvis veldig responsiv på draw, men jeg innså at det var faktisk jeg som posisjonerte meg feil og faktisk forårsaket ham til å drifte utover, uten at jeg mente det! Når jeg husket riktig posisjon kom hans vanlige respons tilbake igjen og vi fikk til mønsteret i galopp med simple skifter i midten. Man får virkelig lært seg å aldri dømme hesten, den responderer alltid på vår posisjon, energi og kommunikasjon og vi må først se etter feilen i oss, for det er som regel alltid der den ligger!

Siste oppgaven for dagen var å prøve litt flank roping. Det vil si at istedet for å kommunisere med hesten via leietau festet til hodet, skal vi kommunisere via leietau festet rundt flanken. Flanken er et veldig sensitivt område for hesten og naturlig og instinktiv respons for hester er å bukke om de kjenner press i dette området, så man må ha en viss grad av kommunikasjon og vite med sikkerhet at hesten er trygg på å kjenne tau og bevegelse i dette området før man kan gjøre noe sånt som dette. Noen hester er naturlig OK med å kjenne ting overalt på kroppen, Rimkert er en av dem og blir svært sjeldent nervøs eller plaget av utstyr uansett hvor på kroppen det er. Men det betyr ikke at kommunikasjon via det området vil være bra! Oppgaven var å gjøre sirkelleken og få til å rygge ut, sende ut på sirkel, ha hesten sirkle og la lengden på tauet bestemme grensen på sirkelen, og hente hesten inn igjen. Det gikk veldig bra i skritt, og Rimkert er godt vandt til å se mine signaler uavhengig av tauet, og vi fikk til fine sirkler i skritt. Trav var en større utfordring, fordi når han kom til enden av tauet kjente han press over flanken, som fikk bakpart til å flytte innover og frampart ut og dermed legge opp til at han dro ut av sirkelen og bort fra meg. Jeg måtte ha en strategi for å passe på at han kunne forstå at press på tauet kun betyr enden på sirkelen og at hen må gjøre sirkelen mindre for å unngå det, så jeg la inn flere “frakoblinger” altså bakpartsvikning, når jeg så at han nærmet seg grensen, slik at bakpart måtte vende litt utover istedet for innover. Da fikk vi etterhvert fine sirkler i trav også. Poenget med øvelsen var ikke annet enn at vi skulle utfordre vår kommunikasjon med hesten. Man trenger sjeldent flank roping til noe som helst, men det gjør at vi lærer hesten å stole på oss og ta imot vår kommunikasjon som vanlig selv om ting er litt annerledes. Slik kan vi forberede hesten til å holde kontakt og kommunikasjon med oss når uvandte situasjoner oppstår. Vi lærer også å bli kreative fordi vi må løse utfordringer som kommer når ting blir litt annerledes.

Dag to jobbet vi med freestyle og finesse med fokus på kontakt og kommunikasjon via setet. Med først litt teori på hvordan vekten og posisjonen av vårt sete påvirker hesten og hvordan vi må flytte vekten og posisjon i setet for å oppnå ønsket respons i hesten. Det starter med de ulike tøyleposisjonene som gjør at hesten flytter ulike ben. For eksempel en direkt tøyle flytter samme fremfot, i samme retning, som retningen vi viser med tøylen (dersom vi isolerer et steg), og for å gjøre det lett for hesten å flytte denne foten må vi vekte den diagonale bakfot. Uten tøyle må vi bruke samme posisjon i setet som vi ville gjort med tøyle, og ved god nok trening vil hesten respondere som han ville gjort om man hadde en tøyle.

Når vi jobber med dette går setningen “gjør i din kropp, hva du vil hesten skal gjøre i sin” mye igjen. Og det er en kjempebra veiledning, for når vi gjør i vår kropp det hesten trenger å gjøre for å utføre bevegelsen, vil det automatisk vekte riktige steder i setet som gjør det lettere for hesten å utføre bevegelsen. Et eksempel er å gå sidelengs. Jeg er ikke alltid flink å forklare så her er en amatørtegning i stedet:

eksempeltegning

For at det skal føles lett for hesten å gå sidelengs, må den bøye kroppen litt og åpne ribbeina i den retningen den skal, mens den må korte inn ribbeina på motsatt side. Dersom vi presser ut ribbeina vår i den retningen vi skal, legges det automatisk mere vekt på motsatt side i sete, dette vil lage et lite trykk fra setet vårt som hesten vil “pushes” bort fra. Første gang jeg prøvde å gå sidelengs med Rimkert, hadde jeg sett Pat Parelli demonstrere dette og jeg hadde liten tro på at det var så enkelt og regnet med det krevde litt trening, men jeg prøvde bare for å se, stakk ribbeina ut og vektet innsiden og voila, så fikk jeg flott sidelengs! Det er dog viktig å tenke på at man enten må ha veldig god og lett kontroll på fremover, eller stille hesten mot en vegg eller gjerde for å hjelpe hesten å forstå at det er kun sidelengs man er ute etter. Noen hester tolker nesten all press som fremover og da er det viktig å gjøre det lettere for hesten ved å ta bort den muligheten, istedet for å måtte holde den igjen og risikere forvirring hos hesten.

Vi begynte med å isolere alle bevegelser og steg, og å få dem til kun med setet. Flytte en fremfot, en bakfot, et steg frem, et bak osv. Deretter ta flere steg, men alltid bestemme hvor mange steg og være nøye på hvilke føtter som skal flyttes når. Vi må finne ut hvor mye energi og signal vi trenger for å få til ønsket bevegelse og ønsket antall steg. Når vi hadde jobbet med det en stund ble vi gitt et mønster å bruke det i, som kalles “The bow tie”, fordi det ligner en sløyfe. Dette mønsteret brukes til å utvikle galoppskifter fordi det krever mye bakpartskommunikasjon. Mønsteret ser slik ut:

bowtie

Så man kommer langs veggen, og svinger rundt punktet ved å flytte bakpart i stedet for å lede fremparten rundt. Så fremparten vil hele tiden peke inn mot punktet mens bakparten viker rundt. Og denne oppgaven skulle gjøres uten tøyler, kun med setet. Så da måtte vi passe på å ha god kommunikasjon med bakpart kun via sete og sjenkler. Vi startet i skritt, for å gjøre hesten kjent med mønsteret så han kan føle seg trygg på hva som kommer. Ting går ofte veldig lett i skritt, det går relativt sent og man har god tid til å tenke over bevegelsene man må gjøre og korrigeringene som må til dersom det ikke skjer. I trav krevde det litt mere og vi måtte jobbe en del for å få til fine vendinger rundt punktet. Dersom det ble vanskelig å holde frempart mot punktet, fikk vi en strategi som vi kunne jobbe med for å gjøre det lettere. Og det var bare å flytte seg rundt punktet og vike bakpart til hesten tok noen steg med ønsket posisjon og så belønne med en liten pause. Hesten vil da etterhvert fokusere mer på punktet i svingen når den forstår hvordan den skal vike rundt det.

Vi prøvde til slutt litt i galopp, men vi har nok enda litt å gå før det sitter bra 🙂 Dersom mønsteret skulle blitt brukt til galoppskifter ville skiftet skje i det hesten kommer rundt tønnen og skal ut på sporet igjen.

Etter lunsj igjen var det finesse, ridning med tøylekontakt og presisjon. Med fokus på å kun bruke tøyler til å stille hestens posisjon, og sete til å kommunisere hvilke bevegelser som skal utføres. Vi jobbet med shoulders in og haunches in, og hva vi må gjøre i kroppen og med tøylene for å få dette til. Jeg og Rimkert rir sjeldent dressur, men jeg har brukt tid på å å lære inn shoulders in og haunches inn fra bakken. Det var dog første gang vi prøvde fra ryggen. Vi begynte selvfølgelig på veggen for å gjøre det lett for hesten og det gikk overraskende bra! Rimkert er vanligvis tung i skuldrene og jeg forventet at det skulle kreve litt å holde dem på plass men han føltes veldig lett og han var lett å stille i kroppen. Utrolig hva god forberedelse utgjør, både for rytter og hest. Han trengte noe hjelp fra tøylen for å holde skulder fra å falle helt ut i shoulder in, så vi skal jobbe med å få det til at vi ikke trenger støtte fra tøylen til det.

DSC_0005Teori, chit chat og kos på morgenen

DSC_0037

 Høyt konsentrasjonsnivå når vi skal fokusere på å kun bruke setet. Tøyler fikk vi ha til sikkerhet og for å hjelpe hesten å forstå dersom den ikke responderer på sete. Sticken har vi også slik at vi kan tydeliggjøre signal fra sjenkel eller sete dersom hesten ikke forstår eller ikke responderer på ønsket lett signal. For eksempel om vi vil flytte frempart, legger vi vekten i setet og mildt trykk fra sjenkel og om hesten ikke responderer kan vi tappe hesten på skulderen med sticken for å fortelle den at vi ønsker at den flytter skuldrene bort fra vekten og trykket vi har påført.

DSC_0044

 I ferd med å flytte fremparten til venstre. Vi ble anbefalt å ta på halsring for å teste signalene derifra også som alternativ til tøyler.

DSC_0047

Fortsettelse av å flytte fremparten mens bakben står i ro. Jeg tester her responsen på sete og sjenkler kombinert med halsringen.

DSC_0050

 Viktig å ta pauser! Det er lange dager på kurs og mye læring er mentalt krevende for hest og rytter 🙂

DSC_0053

DSC_0055

DSC_0058

 Når ting funkar bra i holdt og skritt, prøver vi det samme i trav.

DSC_0063

Før bow tie mønsteret finpusser jeg på bakpartskontrollen fra setet.

DSC_0068

 Bakpart skal vike rundt punktet (her bruker vi tønner), mens frempart skal holdes inn mot punktet. Her faller han litt ut.

DSC_0071

 Starter signalet for å vike bakpart og få frempart inn mot tønnen.

DSC_0073

 Denne gang så det bedre ut 🙂

DSC_0075

 Vi stopper og tar en liten pause for å fortelle Rimkert at han gjorde det bra rundt tønnen den gangen. Belønning er essensielt for god læring!

DSC_0083

 Vi prøver i trav.

DSC_0092

 Simuleringer er en gøy og lærerik måte å se ting på, og det kan hjelpe om vi prøver uten hest for å forstå bedre hva vi skal gjøre. Her har vi fått to sticks hver som vi skal bruke for å bli hest, og se hvordan vi trenger å bruke bena og kroppen for å få til shoulders in og haunches in.

DSC_0095

 Rimkert er rimelig sikker på at det nå har fullstendig tørna for menneskene.

DSC_0103

 Så skulle vi gå sammen i par og skifte galopp på hverandre. Den som har ytre galopp skal påvirke den andre for å få den til å skifte galopp på samme steg, ved å legge press på hoften mens bena var i luften.

DSC_0105

Vi fikk det til! Og det var overraskende hvordan man ble påvirket til å skifte galoppfot og det ble nermest som om man ikke kunne gjøre noe annet enn å skifte når vi fikk trykk på hoften fra den andre personen.

DSC_0107

 Vi hadde det tydeligvis svært morsomt med denne øvelsen 🙂

DSC_0115

Vi gjør oss klar til finesse ridning 🙂

DSC_0122

 Sjekker respons og kommunikasjon når jeg plukker opp kontakten.


Kurs med 4-star Parelli Instruktør Alison Jones

Alison Jones er en av mine favorittinstruktører i natural horsmenahsip. Hun er utrolig talentfull, men er rolig og komfortabel å være rundt. Hun kom flyvende over fra England for å gi oss studenter her i Stavanger litt å bryne oss på!
Vi brukte mest tid på liberty og freestyle oppgave, og jeg tok med meg noen veldig gode lærdommer! For å oppsummere høydepunktene:
1. Viktigheten i å sjekke at hesten er avslappet i øvelsene, og hvordan man sjekker og passer på at hesten blir, or holder seg avslappet gjennom øvelser og økter.
2. Få hesten til å føle seg som en vinner! Så ofte finner jeg meg selv for fokusert på selve oppgaven, mens jeg glemmer å belønne alle de små forbedringene hesten gjør underveis. Det er SÅ viktig å belønne hestens forsøk, avslapping, posisjoner, eneri, mentale tilstand og så videre, og er mesteparten av tiden mye viktigere enn øvelse vi prøver å utføre! Men mens vi er fokusert på å få utført en spesiell øvelse, forblir hesten i en tilstand hvor den føler den gjør feil, som igjen kan påvirke i stor grad hvor lang tid det tar for hesten å føle seg selvsikker og forstå oppgaven. Belønn alle de små tingene, i stedet for å vente på den store oppnåelsen!
3. Vår egen holdning og hvor viktig den og ordene vi bruker er. Ordene vi bruker når vi tenker på og beskriver en situasjon, har stor effekt på hvordan vi oppfører oss og ser situasjonen. For eksempel, når vi sier at hesten er lat, plasserer vi “feilen” hos hesten og hans negative “problematiske” egenskap, hans latskap. Men ser vi på det på en annen måte og sier istedet at hesten er umotivert, får det oss til å tenke på at det er heller vi som må gjøre noe for å motivere hesten, og gi den en grunn til å gjøre det vi ber om. Det er ikke lenger hesten som har en negativ egenskap som gir oss problemer, men heller vi som trenger å gjøre noe for å motivere hesten og gi den en grunn til å gjøre det vi ber om. Ha alltid et positivt sinn og bruk positive og konstruktive ord!
4. Hvordan vi kan bruke bakover og sideveis til å få mer kraft og oppover bevegelse i hestens galopp. Og det føltes som hopp fra stillestående, veldig gøy å kjenne all den kraften springe ut i galoppen! Og så oppover! Ikke bortover! Øvelsen bestod av ca 10 meter med direkte sidelengs, og så rett i galopp ettersom hesten da allerede var godt på bakparten som følge av sidelengs bevegelsen.
 Den samme jeg innser hvert kurs nå er at hesten alltid presterer i forhold til mennesket. Hvis noe ikke fungerer, er det som regel alltid et resultat av menneskets mangel på kunnskap, evne eller holdning. Med mindre det er noe som fysisk begrenser hesten. Det er en betryggende tanke, fordi det betyr at jeg kan komme så langt jeg bare ønsker, fordi det er kun opp til megselv å bli et så godt hestemenneske som krevs for å gjøre det jeg vil 🙂

 

Forbedrer “draw” med litt hjelp bakfra 🙂

 

 

 

Liberty økter er alltid gøy!

 

Jobber med å holde sirkler i liberty, og å holde en mental connection med hesten silk at den ikke løper avgårde.

 

 

Kløing er en god belønning 🙂

 

 

 

Leker med sjenkelvikning uten tøyler.

 

Vending av frampart.

 

Sideways – forequarter yield – sideways mønster over bommer for å forbedre forequarter yields.

 

 

Det er hardt arbeid å være horsemanship studenter og hester!

 

Veldig hardt!

 

 

Eller…. ler han??

 

Sideveis til galopp

Galopp-gøy uten hodelag!

Planen i dag var å film for Parelli auditions level 1 og 2, men instedet endre vi opp med å prøve litt “bridleless canter-halts” 🙂

 

Jeg har ikke brukt mye tid på å ri uten sal, fordi jeg mangler vesentlig mye balanse til det. Foreløpig har vi holdt oss til skritt om vi prøver oss. Men Rimkert har blitt en virkelig trygg og forutsigbar hest, så det føltes såpass trygt nå at jeg tenkte vi kunne bare prøve 🙂 Og Rimkert som vanlig, skuffet ikke 🙂

Må også legge til at jeg ikke har gjort mye “bridleless” ridning, kun et par ganger tidligere, så ikke forvent noe perfeksjon her! Dette var for gøy og for å utfordre min balanse litt 🙂 Vi har etablert grei stopp fra alle gangarter uten hodelag, og kan styre til en viss grad. Men i denne videoen går han den retning han vil, mens jeg velger gangart og fart 🙂